SAMBUTAN JUBLI BUAH PUKUL LIAN KE-121 TAHUN


(5hb Januari 1897-5hb Januari 2015)

Saturday, April 2, 2011

Catatan Cikgu Iskandar : Ayahnda Haji Hasyim Haji Salleh ( Siri 2)

Bismillahirahmanirahim...

( Catatan ini diambil dari blog Cikgu Iskandar Johor mengenai pengalaman & pandangan beliau bersama Ayahanda Tuan Haji Hasyim Salleh)

Salam Smua,

Nama aku Iskandar Dzulkarnain Bin Yahya lahir pada tahun 1970, dibesarkan di Kota Tinggi dari lahir sampai tahun 1977 baru pindah JB.Pindah di alamat 33, Jln. Bangau, Larkin Jaya, 80350, Johor Bahru. Masa kecik-kecik penah join Tae Kwan Do kat Tapian Gelanggang tapi tak abis pasal mahal, kesian kat bapak aku sebab dia yang bayo.

Bapak aku selalu citer pasal sepupu aku nama dia Syed Omar Syed Abu Bakar. Kalau dia datang rumah bapak aku sambut mesra. Bapak aku cakap dia belajo Buah Pukol Mersing.Sepupu aku kat Kluang Md. Shah Bin Mohd. Khalid pun balajo buah pukol Gayang 5. Tertanya-tanya aku masa tu ape menda ni Buah Pukol ni???

Nanti Mak aku pulak citer, aku ada Tok Sedara jiran aku pada masa tu di no 41, jalan bangau pun belajo buah pukol Mersing. Aku panggil dia Abang Din Mak Leha (Abang Noi Gerak Singkir).

Memembe aku pun bagitau kat belakang rumah aku kat area Jln. Punggok tu ada gak cikgu buah pukol nama Pak Talib Nik. Aku slalu gak nampak Ayahanda Cikgu Hj. Hasyim pegi rumah Arwah Pak talib naik mercerdes merah JBG6. Masa tu aku masih muda remaja lbh kurang umur 15 tahun...

Perghhh.... Bagus sangat ke buah pukol ni???

Aku tak kisah la... Aku ada keje banyak tempat tuko-tuko keje. Aku mekanik masa tu, aku kawan pulak ngan brade ni nama Rahim Md. Esa. Dia customer bengkel aku keje. Kawan-kawan aku pulak bagitau dia belajo buah pukol. Aku pun tanye dia buah pukol tu camne? Dia suruh aku tumbok dia kuat-kuat, telentang aku bile dia 'ketis'(Dia cakap) kaki aku pakai kaki dia. laju nya... Rupa-rupanya ganaz buah pukol ni memang patutu la dia disebut-sebut slalu...

Pada masa yang sama kawan-kawan aku Hj. Kitol, Zafiz, Amy Dancer, Boy(sekarang ni Cikgu Boy),Fifi dan ramai lagi pun main gak buah pukol. Kawan aku Wan (Anak kepada Pak Mail Tarzan) satu worksyop ngan aku keje pun main buah pukol, aku pun penah tanye dia. Bila tanya dia pun kasi aku cukup-cukup.... Maka ternyata la keganasan nya.... Tapi aku tetap tak join pegi belajo sebab takut, membe-membe aku bagitau time diaorang belajo diaorang kena blasah betol-betol tak main-main.

Nak jadikan citer masa aku keje kat SWM aku jumpa 1 brade ni sama-sama department nama dia Sabaruddin Md. Dali, lepas je masa keje nak balik nanti dia stat la citer pasal buah pukol. Aku tanye dia ada belajo ke? dia cakap ada. Dia ada abang angkat nama Abang Din Gondrong. Dia cakap, masa zaman dia tu ada banyak perguruan dia join tapi bile dia ikut abg angkat dia bawak gi belajo buah pukol dia terus jatuh cinta ngan permainan yang berbeza dia cakap. Aku tanya dia belajo ngan siape? Dia cakap dia belajo ngan Abg Hasyim(ikut abg. angkat dia) tapi curi-curi belajo ngan Pak Mat Kedidi dan arwah Yak.

Dia bagitau aku yang paling ganaz arwah yak, dia belajo ngan Abg. Hasyim sampai beralih kepala lutut dia kena ngan abg Hasyim. Pak Mat Kedidi ajo dia macam-macam dia bagitau.

Tahun 2006 aku dapat keje kat Shah Alam, aku dah nak kawin dengan bini aku yang aku knal kat SWM. Masa tu pas keje takde aktiviti jadi aku tekad nak gi gym dan belajo silat. Pilihan aku masa tu silat Sendeng. Aku surf internet ada kelas kat seksyen 19 tapi bila kol dia bagitau dah tak buat gi kat situ, jadi aku gi la cari Gym. Aku keje kat seksyen 13, jadi masa aku jalan-jalan cari gym aku jumpa tempat ni lat-lat 2 buah kedai pas opis aku keje. Aku tengok macam gym, jadi masa aku naik tangga nak gi tanye aku tengok ada gambo-gambo orang bersilat kat tepi dinding... Dalam hati aku cakap macam kenal je stail ni... Malam tu aku terus datang, aku jumpa Abg Din Misai. Aku tanye dia ni buah pukol dari Johor kan? Dia jawab ya. Hari latihan yang seterusnya aku daftar dan join.

Setelah transfer JB aku smbung blajo kat gelanggang Johor Jaya di bawah Cikgu Hasyim Bin Hj. Salleh sampai la Khatam dan masa tu baru aku tau aku ada kena mengena gak ngan isteri Hj. Hasyim iaitu Kak P tapi sekarang Anti P. Bila aku jumpa balik brade aku abg Din MPJB tu, dia cakap permainan abg Hasyim tu la permainan arwah Yak. Jadi rupa-rupanya aku belajo ngan Hj. Hasyim ni maknanya aku belajo dengan "The Very Best Of The Best".
itu la sebab Buah Pukol jadi pilihan dan sekarang ni telah didaftarkan dengan nama "Lian Padukan" tapi tetap ngan permainan buah pukol, tidak di ubah malah di tambah.

No comments: