SAMBUTAN JUBLI BUAH PUKUL LIAN KE-121 TAHUN


( 5hb Januari 1897 - 5hb Januari 2018 )

Monday, February 28, 2011

Pendapat : Keaslian Buah Pukul (Siri 1)

Bismillahirahmanirahim..

Semenjak dua ini ramai yang beranggapan Lian Padukan adalah buah pukul tidak asli. Kelakar & lucu sebenarnya nak lontarkan pendapat peribadi ini.Bimbang juga pemilik-pemilik gelanggang yang claimed 'mastership' dalam hal ini tersinggung..Tapi bila kenang apa yang dididik oleh guru-guru saya sekarang atau yang pernah mengajar serta mendidik saya iaitu setiap apa usaha kita waima dalam perbuatan pukul sekalipun kita mesti IKHLAS makanya saya ikhlas melontarkannya..

1. Asli lagikah Buah Pukul Mersing sejak ia diperkenalkan?

Saya berpendapat ia sudah tidak asli sejak azali diperkenalkan di Tanah Melayu.
Kenapa?? kerana permainan yang mendokong Buah Pukul itu sendiri.Pasti ramai ketahui bahawa BPM hasil daripada permainan yang dibawa Sheikh Abdul Rahman Yunan digabungkan atau dikacukkan atau dalam istilah baru moden di PADUKAN dengan Silat Sunting ( Awang Daik) dan Silat Sendeng ( Pak Long Mohd Yassin a.k.a Long Mamat).Kenapa ia diPADUKAN sedangkan jika logik akal Syeikh Abd Rahman yang memenangi sayembara tersebut?Sepatutnya jika ikut resam silat lama..hanya silat yang hebat yang menjadi teras & amalan tetapi kenapa usaha MEMADUKAN oleh Syeikh Abdul Rahman Yunan tetap dilakukan sehingga melahirkan BPM? Jadi untuk menjawab soalan pokok diatas Buah Pukul Mersing sejak azali lagi sudah sememangnya tidak asli a.k.a original.

2. Masih adakah Buah Pukul aliran dari Mersing & Endau yang asli/original?

Mungkin ada & juga mungkin tiada lagi yang asli.Kenapa saya berkata demikian? Melalui pengalaman saya setiap guru yang mengajar pastinya mengatakan bahawa apa yang diajar adalah asli tetapi setiap dari mereka juga turut sedikit sebanyak membuat modifikasi serta pertambahan buah dan teknik yang difikirkan dan dirasakan sesuai serta relevan.makanya apa yang dikata sudah tidak serupa bikin.Perlukah salahkan mereka?? Jawapan ikhlasnya tidak..kerana mereka berhak modifikasi agar ia boleh diandalkan untuk digunakan oleh diri sendiri dan anak muridnya.Dari situ
datangnya kredibiliti dan 'saham' guru tersebut bagi pengamal buah pukul.

(bersambung)

No comments: