SAMBUTAN JUBLI BUAH PUKUL LIAN KE-121 TAHUN


(5hb Januari 1897-5hb Januari 2015)

Tuesday, March 8, 2011

Kejayaan Bukan Datang Bergolek

Bismillahirahmanirahim..

Dewasa ini,ada yang terlampau ghairah beralih tahap sedangkan kualiti yang dipamerkan tidak layak diberi iktiraf.Selalu saya berpesan kepada diri saya sendiri dan pelatih-pelatih bersama bahawa peganglah selalu kata punjangga Pendekar Buah Pukul :-
" Belajar biar sedikit boleh dibuat tangkal..Jangan terkejar banyak yang tertinggal..akhirnya dapat sial tak fasal-fasal"

Saya masih ingat suatu masa disebuah gelanggang buah pukul di selatan tanah air,gurunya amat liat nak iktiraf permainan murid-muridnya selalu dujitempur sehingga timbul sedikit perasaan puas hati dengan pencapaian yang diperoleh barulah dialih buah / tahap.Selalu guru itu berpesan "Aku hanya akan ajar Lian kalau asasnya kamu pegang kuat dan apabila telah ku ajar Lian maka dirimu itu telah mampu berdiri untuk bertempur / bergaduh".Bagi pengamal-pengamal Lian Buah Pukul pastinya sinonim dengan kenyataan seperti guru ini.

Kepada mereka yang ghairah teruskan pemburuan ilmu anda secara bersungguh-sungguh namun setiap kejayaan bukan datang dalam sehari perlu usaha yang berterusan & sekata..

2 comments:

MOHD FAIZAL said...

betul bro.. kadang2 budak2 ni cepat sgt nak naik.. kadang2 kalau kita tak ajar dia siap tanya budak2 lain.. walhal dia buat jurus 1 pun tak mahir lagi.. tapi sibuk nak belajar jurus 2..

cikgu ayeen said...

betul cikgu faizal,rindu plak nk comment kt blog sjak2 ada fb hidup lp