SAMBUTAN JUBLI BUAH PUKUL LIAN KE-118 TAHUN


(5hb Januari 1897-5hb Januari 2015)

Sunday, August 8, 2010

Filem "The Legend Is Born Ip Man"



Bismillahirahmanirahim..

Ip Man lagi..tu jek filem yang hampir kepada permainan Buah Pukul selain Muay Thai dalam Ong Bak.Saya yang selalu berkempen tetapi oleh kerana tiada tiket free maka terbantut nak tonton filem di pawagam..Semalam adinda ketiga saya,Syafiq yang masak dengan minat saya bagi saya suprise dengan menghadiahkan DVD The Legend Is Born Ip Man.Pergh..suka bukan kepalang..sepatutnya saya punye turn jaga pusat kebajikan sebab adinda ke-4 saya,Omar semalam dari pagi g mancing kat Pulau Ketam..tapi oleh kerana dek syok dapat dvd lupa hasrat...

Jalan citernye menarik gak..menceritakan Ipman dihantar oleh ayahnya bersama saudara angkatnya untuk berguru dengan Chan Wah Shun(aliran ortodox Wing Chun a.k.a oldskool) Selepas kematian gurunya dia dibimbing oleh seniornya Ng Chung Sok.Selepas dia meningkat remaja dia berhijrah ke Hong Kong untuk melanjutkan pelajaran.Disana dia ditakdirkan bertemu dan berguru dengan Sifu Leung Bik yang berfahaman moden a.k.a newskool.Sifu Leung Bik adalah seguru Chan Wah Shun(Guru Ipman yang pertama) yang pernah berguru dengan bapanya iaitu GrandMaster Leung Jan.Leung Bik membawa fahaman yang berbeza dengan gurunya iaitu Leung Jan dan juga seniornya Chan Wah Shun.
Maka disinilah pelajaran yang berbeza diterima dan dipelajari oleh Ipman.Hasil dari kedua-dua aliran inilah yang membuatkan Ip Man berbeza dengan rakan-rakan segurunya yang lain..(perbezaan ketara ialah permainan kaki yang mana aliran oldskool bermain kaki rendah manakala newskool yang diajar oleh Leung Bik bebas bermain kaki tinggi dan lincah)

Nak citer bebanyak karang rugi lak tokey vcd dan dvd so jika sesapa berkesempatan belila dan tontonlah citer ni..pada pendapat saya koreografnya menarik dan realistik sebab koreograf hampir sama dengan buah pukul.

6 comments:

New Skool said...

dvd tu original ke 'under water', kalu nak berkat ilmunya kenalah beli yang original...
huhuhu...

Juhann Laksamana said...

oli ma...

cikgu ayeen said...

SALAM..best artikel..buuuutt..sya bangkang yang arif cite 'THE LEGEND IS BORN'punya la skit hati tengok..x cya..haha!!tnya lah ayhnda msti spndpt ngan sya..cite ni x bleh mengalahkan dan mmg x bleh chalen cite ip man 1 dan 2 (donnie yen)permainan biasa jer klu juhn ganti jdi hero dlm cite ni rsa nya permainan juhan lg cantik kotjln cite agk lembab sya tgok x abis boring ayhnda plak tgok smpai hbis tp marah coz x puas ati.tp donnie yen dgn permainan perasaan dia da bt penonton tngkp 'leleh' apalagi dgn dia punya arts..mmg the best kau mmg da bomb..haha!!so next time reserch first wokay..kikiki!!jgn mare..

cikgu ayeen said...

tapi siya meli citak lompak..nasib baik woo..wa tata meli oli hehe..

Juhann Laksamana said...

Cikgu Ayeen thats y saya tulis menarik jek sebab actually dah xde citer tapi dek kerana dah hampir dengan LP Buah Pukul so nonton la juga..hehehe

cikgu ayeen said...

cuba tengok cerita 'BANG RAJAN 2' cra susunan cerita dan susunan strtegi fuhh best..